Image may be NSFW.
Clik here to view.* Ieri, a avut loc in Sala Mare a Prefecturii Braila, sedinta Comisiei de dialog social, in cadrul careia a fost prezentat un proiect privind gradul de realizare a Programului pentru ocuparea fortei de munca si a Planului de formare profesionala in primele 5 luni ale anului 2013 *
Potrivit datelor furnizate de AJOFM Braila, la data de 31 mai, rata somajului inregistrat la nivelul judetului Braila, era de 5,99%, iar numarul de someri inregistrati la aceeasi data fiind de 7.819, dintre care 1.683 beneficiari de indemnizatii si 6.136 someri neindemnizati.
Avand in vedere obiectivele generale si specifice ale Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila, prin Programul pentru ocuparea fortei de munca, in primele 5 luni ale anului 2013, ca urmare a participarii la masurile active derulate de AJOFM Braila, au fost ocupate 3.684 persoane, dintre care, 2.603 persoane din mediul urban si 1.081 persoane din mediul rural, 474 de tineri cu varsta pana in 25 de ani, 1193 persoane peste 45 de ani, 1.080 femei si 2.604 barbati, 180 someri de lunga durata, 4 persoane cu handicap, 50 persoane de etnie roma.
In Programul pentru ocuparea fortei de munca se regasesc si rezultatele organizarii actiunii Bursa locurilor de munca, masura activa ce sprijina, pe o parte persoanele neocupate pentru gasirea in timp util a unui loc de munca, iar pe de alta parte angajatorii, pentru ocuparea locurilor de munca vacante intr-un interval de timp cat mai scurt. In acest context, in luna aprilie 2013, a fost organizata “Bursa locurilor de munca”, la care au participat 912 solicitanti loc de munca si 69 angajatori cu 404 locuri de munca vacante, iar numarul total de persoane incadrate ca urmare a organizarii acestui tip de actiune a fost de 308, gradul mediu de satisfacere fiind de peste 76%.
In primele 5 luni ale anului AJOFM Braila a cuprins in programe de formare profesionala 252 someri aflati in evidenta agentiei, in 14 cursuri de calificare sau initiere in meserii din domeniile: constructii, servicii, industrie alimentara, constructii metalice si confectii imbracaminte.
Pana la sfarsitul anului, AJOFM Braila va mai organiza pentru persoanele care se afla in cautarea unui loc de munca din evidenta agentiei, urmatoarele cursuri de formare profesionala: apicultor, lucrator in cresterea animalelor, frizer, coafor, manichiurist, inspector resurse umane, zidar, horticultor, mecanic agricol, comunicare in limba engleza, contabilitate, dulgher, tamplar, instalator.
In cadrul acestei sedinte, subprefectul Catalin Grosu a precizat ca ar fi necesar ca bursa locurilor de munca sa nu se faca doar la nivel national, sa vina o initiativa din partea reprezentantilor AJOFM Braila, sa organizeze mai des astfel de evenimente.
“Exista doua burse care se organizeaza la nivel national, respectiv cea generala din cursul lunii aprilie si cea pentru absolventi din luna septembrie. Sigur ca putem organiza astfel de actiuni la cererea angajatorilor si pentru persoane defavorizate, in special pentru romi”, a precizat Simona-Ely Chioibas, director executiv adjunct al AJOFM Braila.